Kjøkkenøy – ting å tenke på

Estimert lesetid: 5 minutter

Øverst på ønskelisten til mange som planlegger nytt kjøkken, står en kjøkkenøy. Hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy? Her finner du smarte tips!

Ved oppussing av kjøkkenet er det mange som ønsker å tegne om hele rommet og lage plass til en kjøkkenøy. Kanskje også åpne opp kjøkkenet mot stuen eller spisestuen. Det gir god oversikt, og man kan være sammen. 

Men hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy, foruten mål, plassering og farge? Her er noen vanlige spørsmål du bør stille deg om hvilke funksjoner kjøkkenøya skal oppfylle: 

  • Vil du ha en frittstående øy, halvøy eller mobil kjøkkenøy på hjul?
  • Skal kjøkkenøya skape mer arbeidsplass til matlaging?
  • Vil du ha plass til komfyr på kjøkkenøya? I så fall kan du gjerne velge en platetopp med innebygget kjøkkenvifte.
  • Trenger du strøm på kjøkkenøya slik at du kan bruke kjøkkenmaskiner der?
  • Skal kjøkkenøya ha underskap eller skuffer til ekstra oppbevaring?
  • Vil du ha muligheten til å sitte og spise ved kjøkkenøya?
  • Hva slags flyt ønsker du? Er det for eksempel viktig at oppvaskkummen er i nærheten av komfyren eller at komfyren er nærme kjøleskapet?

Viktig med nok plass

Størrelsen på kjøkkenøya avhenger selvsagt av hvor stort kjøkkenet er. Når du planlegger kjøkkenøya, bør du tenke på at man skal kunne bevege seg fritt, og lett passere kjøkkenøya når man går gjennom kjøkkenet. En vanlig anbefaling er at det skal være minst 120 cm mellom kjøkkenøya og øvrige skap. Da får man plass til å bevege seg uten problemer. Og hvis du har oppvaskmaskinen i kjøkkenøya eller i et skap, kan du enkelt åpne døren uten at den støter borti skap.

Liten, stor eller smal kjøkkenøy? 

Har du et smalt parallellkjøkken, kan det være vanskelig å få plass til en kjøkkenøy. Det å droppe overskap på den ene veggen kan da være et praktisk og fint kompromiss. Da skaper du mer arbeidsplass og en mer åpen følelse på kjøkkenet.

Hvis du har et lite kjøkken, gjelder det å måle nøye for å forvisse deg om at det faktisk er plass til en kjøkkenøy. En liten mobil kjøkkenøy kan være en god løsning. Den kan du enkelt trille unna når du ikke jobber på kjøkkenet.

På et stort kjøkken kan du lage en stor kjøkkenøy. Velg for eksempel en kvadratisk modell med både kokeplate og spiseplasser. Da kan du droppe spisebord på kjøkkenet. Vil du heller ha en lang kjøkkenøy, kan du på et stort kjøkken unne deg å gjøre den ekstra lang og legge til noen spiseplasser på enden.

Har du et rett kjøkken med bare en vegg med skap, får du kanskje plass til en halvøy. Dette er en kjøkkenbenk som går i vinkel fra eksisterende skap og danner en L-form på kjøkkenet. Det viktigste er at du tenker gjennom hvilken flyt du vil ha, men også hvilke deler av kjøkkenet som skal være nær hverandre, for eksempel komfyr og oppvaskkum. Den frittstående kjøkkenbenken kan også være L-formet, hvis du har plass til det.

Kök i industrikök-stil med kökslucka Natur 889, Nordanro Premium
Kjøkken i røff industristil, fra rustfrie benker og oppvaskbenk til fronter i naturbetongstil.

Kjøkkenøy med sitteplasser 

Hvis du velger å droppe spisebord på kjøkkenet, kan det være fint å sitte og spise frokost ved kjøkkenøya. Du kan enten forlenge benkeplaten på baksiden slik at den blir overhengende og du får komfortabel benplass. Da får du dessuten et hyggelig sosialt sted der du kan lage mat og samtidig snakke med familien eller gjestene.

En annen mulighet er å forlenge kjøkkenøya på den ene siden med en spiseborddel som også gir god benplass. Denne kan være i samme arbeidshøyde som kjøkkenbenken og trenge litt høyere stoler. Eller du kan gjøre spiseborddelen lavere slik at du kan bruke vanlige kjøkkenstoler. Da kan du lage mat samtidig som barna sitter og gjør lekser ved siden av. Hvis du er så heldig at du har plass til en L-formet eller kvadratisk kjøkkenøy, har du mange muligheter for sitteplasser. 

Velg riktig benkeplate

Når selve plasseringen og formen er klar, er det tid for å velge benkeplate. Mange velger en litt mer luksuriøs og eksklusiv benkeplate i sten til kjøkkenøya, for eksempel granitt eller marmor. Du må nemlig ikke ha samme benkeplater på alle kjøkkenbenker, men kan gjerne variere materiale og farge for å skape kontrast og dynamikk på kjøkkenet.

Et populært materiale for benkeplater er laminat, et budsjettvennlig alternativ som fås i mange stilige utførelser, for eksempel naturstein som granitt, kvartskompositt eller massivt tre. Hvis du foretrekker en mer industriell stil, kan betong eller rustfritt stål være et alternativ. 

Hva er fordelene med kjøkkenøy?

Fordelene er mange! For deg som har plass til en kjøkkenøy, er det en utmerket måte å få mer arbeidsflate. Dette åpner for flere muligheter når det gjelder matlaging og gjør matlagingen morsommere. En kjøkkenøy kan også gi flere sitteplasser og blir på den måten en sentral samlingsplass. Sist, men ikke minst, kan en kjøkkenøy bidra med ekstra oppbevaringsplass.

Hvilke størrelser finnes kjøkkenøyer i?

Det anbefales at det er en avstand på minst 120 centimeter mellom kjøkkenøyen og de øvrige kjøkkenskapene dine. Dette for å unngå at skap og skuffer slår mot hverandre, men også for å skape en luftigere følelse på kjøkkenet.

Hvilket kjøkken passer best for deg

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler.

Vaskerom – smarte tips

Skal du pusse opp vaskerommet, men er usikker på hvilken innredning som passer best? Eller vil du bare forvandle et slitent vaskerom til et praktisk og stilig grovkjøkken i landlig stil?

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig.