Kjøkkenøy – ting å tenke på

Øverst på ønskelisten til mange som planlegger nytt kjøkken, står en kjøkkenøy. Hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy? Her finner du smarte tips!

Ved oppussing av kjøkkenet er det mange som ønsker å tegne om hele rommet og lage plass til en kjøkkenøy. Kanskje også åpne opp kjøkkenet mot stuen eller spisestuen. Det gir god oversikt, og man kan være sammen. 

Men hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy, foruten mål, plassering og farge? Her er noen vanlige spørsmål du bør stille deg om hvilke funksjoner kjøkkenøya skal oppfylle: 

  • Helt frittstående kjøkkenøy, en halvøy eller en mobil kjøkkenøy med hjul? 
  • Skal kjøkkenøya først og fremst gi større plass til matlaging?  
  • Plass til komfyr i kjøkkenøya? Hvis ja, har du tenkt over plasseringen av kjøkkenviften i taket? 
  • Installere strøm i kjøkkenøya slik at du kan bruke flere mindre kjøkkenapparater? 
  • Skal kjøkkenøya ha spesielle underskap eller skuffer for ekstra oppbevaring? 
  • Skal du ha oppvaskmaskinen og oppvaskkummen i kjøkkenøya, og behøver du i så fall å føre vann og avløp til øya? 
  • Vil du kunne sitte og spise ved kjøkkenøya, og skal benkeplaten være overhengende? 
  • Hvilken flyt vil du ha? Er det viktig at oppvaskkummen er nær komfyren, eller at komfyren er nær kjøleskapet?

Viktig med plass på kjøkkenet

Størrelsen på kjøkkenøya avhenger selvsagt av hvor stort kjøkkenet er. Når du planlegger kjøkkenøya, bør du tenke på at man skal kunne bevege seg fritt, og lett passere kjøkkenøya når man går gjennom kjøkkenet. En vanlig anbefaling er at det skal være minst 120 cm mellom kjøkkenøya og øvrige skap. Da får man plass til å bevege seg uten problemer. Og hvis du har oppvaskmaskinen i kjøkkenøya eller i et skap, kan du enkelt åpne døren uten at den støter borti skap. 

Liten, stor eller smal kjøkkenøy? 

Hvis du har et smalt parallellkjøkken, kan det være vanskelig å få plass til en kjøkkenøy. Et godt kompromiss er da å sløyfe overskap på den ene veggen eller en del av skapveggen. Da får du litt større arbeidsplass og en mer åpen følelse på kjøkkenet.

Hvis du har et lite kjøkken, gjelder det å måle nøye for å forvisse deg om at det faktisk er plass til en kjøkkenøy. En liten mobil kjøkkenøy kan være en god løsning. Den kan du enkelt trille unna når du ikke jobber på kjøkkenet. 

Hvis du har et stort kjøkken, kan du installere en større kjøkkenøy, for eksempel en kvadratisk modell med både platetopp og sitteplasser, og sløyfe spisebord på kjøkkenet. Vil du heller ha en lang og smal kjøkkenøy, kan du gjøre den ekstra lang og legge til sitteplasser i den ene enden av øya. Hvis kjøkkenet er L-formet eller U-formet, kan du legge til en liten kjøkkenøy som ekstra kjøkkenbenk i midten. Noen ganger holder det med et skrog, to underskap og en fin benkeplate.

Har du et rett kjøkken med bare en vegg med skap, får du kanskje plass til en halvøy. Dette er en kjøkkenbenk som går i vinkel fra eksisterende skap og danner en L-form på kjøkkenet. Det viktigste er at du tenker gjennom hvilken flyt du vil ha, men også hvilke deler av kjøkkenet som skal være nær hverandre, for eksempel komfyr og oppvaskkum. Den frittstående kjøkkenbenken kan også være L-formet, hvis du har plass til det.

Kök i industrikök-stil med kökslucka Natur 889, Nordanro Premium
Kjøkken i røff industristil, fra rustfrie benker og oppvaskbenk til fronter i naturbetongstil.

Kjøkkenøy med sitteplasser 

Hvis du velger å droppe spisebord på kjøkkenet, kan det være fint å sitte og spise frokost ved kjøkkenøya. Du kan enten forlenge benkeplaten på baksiden slik at den blir overhengende og du får komfortabel benplass. Da får du dessuten et hyggelig sosialt sted der du kan lage mat og samtidig snakke med familien eller gjestene.

En annen mulighet er å forlenge kjøkkenøya på den ene siden med en spiseborddel som også gir god benplass. Denne kan være i samme arbeidshøyde som kjøkkenbenken og trenge litt høyere stoler. Eller du kan gjøre spiseborddelen lavere slik at du kan bruke vanlige kjøkkenstoler. Da kan du lage mat samtidig som barna sitter og gjør lekser ved siden av. Hvis du er så heldig at du har plass til en L-formet eller kvadratisk kjøkkenøy, har du mange muligheter for sitteplasser. 

Velg riktig benkeplate

Når plasseringen og formen på kjøkkenøya er klar, er det på tide å velge benkeplate. Mange velger en mer luksuriøs og eksklusiv benkeplate i stein, for eksempel marmor eller granitt. Du trenger ikke samme type benkeplate på alle kjøkkenbenker, men kan variere materialer og farger for å skape kontrast og dynamikk på kjøkkenet.

Et populært materiale for benkeplater er laminat, et budsjettvennlig alternativ som fås i mange stilige utførelser, for eksempel naturstein som granitt, kvartskompositt eller massivt tre. Hvis du foretrekker en mer industriell stil, kan betong eller rustfritt stål være et alternativ. 

Hvilket kjøkken passer best for deg

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler.

Inspirasjon til ditt nye kjøkken!

Vaskerom – smarte tips

Skal du pusse opp vaskerommet, men er usikker på hvilken innredning som passer best? Eller vil du bare forvandle et slitent vaskerom til et praktisk og stilig grovkjøkken i landlig stil?

Inspirasjon til vaskerom

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig.

Hvordan velge kjøkkeninnredning!