Retrokjøkken – slik får du stilen
Beräknad läsningstid: 5 minuter
At kjøkkenet er hjemmets hjerte har kanskje aldri vært sannere. Det er her vi henger med familie og venner, både til hverdags og på fest. Det er også her mange av oss jobber i disse dager. Derfor bør kjøkkenet ikke bare være estetisk tiltalende, men også praktisk. Vi ønsker å slå et slag for retrokjøkken, stilen som kanskje kombinerer eksteriør med funksjon på den aller beste måten. La oss guide deg til drømmekjøkkenet ditt i retrostil.
Retrostil, en epoke som fortsetter å vokse
Retrostilen sprang ut av funksjonalismen på 1920- og 1930-tallet, men datidens mål og løsninger er ikke helt optimale for de hvitevarene og dingsene vi har på kjøkkenene våre i dag. For eksempel er tallerkenene større nå enn de var da og kjøkkenbenkene var lavere enn det vi nå er vant til. Dette er fordeler med å gjenskape sjarmen til et retrokjøkken. Ikke bare kan du tilpasse den helt etter din smak og behov, du kan også få vår tids bekvemmeligheter og moderniteter skjult bak gamledagers ettertraktede overflate. Farge kjøkkenfronter - les mer her!
Originalt eller nytt til retrokjøkkenet?
Det lange tidsspennet gjorde at stilen fikk tid til å utvikle seg mye i sin estetikk, men det finnes tidstypiske elementer som gjør det enkelt å gjenskape stilen i retrokjøkkenet ditt. Retro er generelt et muntert og fargerikt design som skiller seg ut i forhold til mange andre miljøer vi beveger oss i. Det er enkelt å skape en personlig retrostil ved å velge dine favoritter.
Ikke vær redd for farger eller rare former og prøv å finne så mange interiørdetaljer du kan på loppemarkeder, auksjoner eller brukt. De tidstypiske kommodene er ekte klassikere, det samme er husholdningsapparater i pastell i små, klumpete former. Vi vil imidlertid fraråde kjøp av eldre hvitevarer. Det er vanskelig å finne originaler i god stand, og de er ofte betydelig mer ineffektive, trekker mer strøm (dårlig for både lommeboken og miljøet). De er rett og slett ikke verdt bryet. Kjøp heller nyproduserte retroinspirerte hvitevarer. Her gjelder igjen klumpete former, gjerne frittstående, og fargevalget går ofte i rødt, sort, hvitt eller creme, sammen med krom og rustfritt stål.
Valg av kjøkkenfronter til retrokjøkkenet
Når det gjelder stammer og fronter, ble retrokjøkken ofte plassbygd med overskap opp til taket. Avhengig av hvilket år du ønsker å gjenskape, kan du velge enten å ha rette overskap med litt smalere underskap, eller de mer typiske skrå overskapene med skyvedører som ble populære på slutten av funkistiden. Kjøkkenfrontene kan fortrinnsvis være glatte og overfalsede, hvilket betyr at fronten er på utsiden og delvis dekker karmen. Fargemessig gikk det gjerne i lyse pasteller, gjerne hvitt, kremgult og grått, eller de milde fargene grønt, gult og blått som kom senere.
La hengslene være synlige og legg til beslag i formen av knotter i tre eller messing, alternativt snabelhåndtak eller skålhåndtak i messing eller stål. La deg inspirere av knotter og håndtak her!
Oppvaskbenken er praktisk, i rustfritt stål og heldekkende. Du velger benkeplaten enten i tidens tidlige tre- eller teakmateriale, eller den senere trendy laminatplaten. En mønsterfavoritt hos mange er «Virrvarr» av Sigvard Bernadotte. Velg en firkantet flis, gjerne 15x15 cm, i hvit eller en lys pastellfarge og kompletter med fuge i kontrastfarge for et grafisk inntrykk.
Detaljene som setter stilen på retrokjøkkenet ditt
Som alltid når det gjelder oppussing av kjøkken, er det viktig å planlegge. Når det gjelder hvitevarer, stammer, kjøkkendører og benker er det best å velge nyproduserte alternativer i retrostil. Du finner mange nye detaljer, men du kan også gjøre kupp på loppemarkeder, antikvitetsbutikker eller ved å kjøpe brukt. Her er noen tips om detaljer som raskt vil gi den rette følelsen på ditt nye retrokjøkken:
- Klumpede husholdningsapparater i varme pasteller – Tenk på amerikanske diners, og du vil garantert finne den rette følelsen.
- Beslag i rustfritt stål – uansett om du velger knotter, snabelhåndtak eller skålhåndtak, bør de helst være av stål.
- Grafisk gulv – sjakkbrettgulvet gjorde både entré og suksess på retrokjøkkenet, uansett hvilket tiår du er inspirert av.
- Oppbevaringsbokser – Praktisk, nyttig og veldig tidstypisk. Ingen retrokjøkken er komplett uten sine skuffer. Kjøp nyprodusert eller se etter originaler.
- Kvadratiske fliser – Fliser i 15x15 cm i hvit eller kremaktig pastell passer perfekt. Våg å nøye deg med to, maks tre rader i høyden. Her kan du lese mer om sprutbeskyttelseskjøkken!
- Skrå overskap - Det er nok ingenting som setter tidsånden så raskt som de skrå overskapene. Gjerne med skyvedør og skuffer like under.
Beste belysning for kjøkkenet ditt
Kjøkkenet er kanskje det rommet som har de absolutt høyeste kravene når det kommer til belysning. Hva bør vurderes når det kommer til kjøkkenbelysning?
Kjøkkenøy – ting å tenke på
Øverst på ønskelisten til mange som planlegger nytt kjøkken, står en kjøkkenøy. Gjerne med en luksuriøs benkeplate i marmor. Men hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy?
Guide kjøkkenvifter
Det finnes mange forskjellige typer kjøkkenvifter - fra innebygd til fritthengende. I denne guiden går vi gjennom de ulike variantene.