Beskytt kjøkkenet mot sprut – fliser, glass, rustfritt eller noe annet?

Beräknad läsningstid: 5 minuter

I tillegg til at sprutbeskyttelse er praktisk, kan den slå an tonen for hele kjøkkendesignen. Finn ut mer om sprutbeskyttelse for kjøkken her!

Med god sprutbeskyttelse kan du koke tomatsaus i flere timer uten å bekymre deg for flekker på veggene. Du bør være ekstra nøye med sprutbeskyttelse ved oppvaskbenken og komfyren, men også på andre utsatte arbeidsflater – for hvem vil vel ha kaffe- og rødvinsflekker på veggen? 

Hvis du har småbarn hjemme, vet du hvor fort det kan gå å søle ned hele kjøkkenet. Derfor bør du satse på praktiske løsninger slik at du lett kan tørke av og gjøre rent på kjøkkenet – du vil jo ikke hemme kreativiteten til noen.

En praktisk sprutbeskyttelse behøver ikke bety at du må gi avkall på et landlig kjøkken eller et moderne bistrokjøkken – tvert imot! La sprutbeskyttelsen stå i sentrum for designen! 

Noen typer sprutbeskyttelse: 

  • Kakel har länge varit den vanligaste lösningen för stänkskydd kök. Det står emot väta, håller i evigheter och det är lätt att hålla rent. 
  • Väggplatta har blivit allt mer poppis och det är en skiva i större stycken, precis som din bänkskiva fast på väggen. 
  • Rostfritt stål /mässing som stänkskydd är en annan poppis lösning för de som gillar den industriella stilen – bara att torka av! 
  • Stänkskydd glas – perfekt när man inte vill att stänkskivan ska stå i centrum och du har en snygg tapet som du gärna vill visa upp. 
Fliser som sprutbeskyttelse på kjøkken
Stänkskiva eller stänkskydd av kakel är populärt och passar till många olika köksstilar. Kaklet här sitter i Ramprofil 776.

Fliser som sprutbeskyttelse

Glem mønstrede fliser med vindruer fra bestemor og bestefars hus – dagens fliser er mye mer varierte. En populær type flis på bistro- og landkjøkken er den rektangulære hvite flisen som legges i såkalt T-banemønster, eller metroflis. Flisene legges i halvforband, det vil si forskjøvet med en halv stein i forhold til hverandre. Tidløst, klassisk og ikke noe du blir lei av med det første. 

I moderne bykjøkken ser vi også mer kvadratiske, matte fliser som også legges i halvforband eller rett over hverandre i såkalt kryssforband. Populære farger på kjøkkenfliser er grått og beige, men også lyse pastellfarger som rosa, lysegrønt og turkis. Fliser i to farger som legges vekselvis, er perfekt for et kjøkken i retrostil. 

Den mønstrede flisen i marokkansk stil har også slått an, i likhet med sekskantede fliser, mosaikkfliser og fliser med metallisk effekt, høyblanke fliser og fliser med 3D-effekt. Kort sagt – det er mange fine fliser å velge mellom. Og SELVSAGT finnes det mange spennende fliser med marmor i forskjellige mønstre!

Når du har bestemt deg for hvilke fliser du vil ha, er det neste spørsmålet: hvit eller farget fugemasse? Vil du ha svart fugemasse mellom flisene, eller kanskje rosa? Eller vil du gå for den nye stilen der flisene stables rett på hverandre uten synlig fugemasse? (Puh! Så mange valg!) 

Kjøkken med Moderne 338-fronter, Nordanro
Här är ett vitt kök, Modern 338, där man har valt att låta en bänkskiva i trä även fungera som stänkskydd. Stilrent.

Veggplate eller veggpanel som sprutbeskyttelse 

Hvis du velger veggplate eller veggpanel som sprutbeskyttelse, kan du matche benkeplaten og velge samme materiale, for eksempel kompositt eller naturstein, eller du kan velge noe som skaper kontrast, for eksempel marmorfarget veggpanel mot en hvit benkeplate. Hvis du velger samme type veggplate som benkeplate, får du en stilren og nesten sømløs overgang mellom arbeidsbenken og veggen. Det monokrome utseendet er populært i moderne og mer minimalistiske kjøkken. 

Veggplate som sprutbeskyttelse fås selvsagt i forskjellige størrelser. Noen vil at veggen dekkes helt opp til taket. Dette er praktisk for eksempel bak komfyren, samtidig som du får en fondvegg på kjøkkenet. Andre vil ha en ganske lav veggplate for ikke å forstyrre veggen, og satser på å male resten av veggen med en mer flekkbestandig maling som er lett å tørke av.

Rustfri sprutbeskyttelse 

Hvis du vil etterligne et mer industrielt restaurantkjøkken, kan det se fint ut å bare la benkeplaten i rustfritt stål fortsette oppover veggen. Utrolig lett å vedlikeholde og holde rent. Gir kjøkkenet et moderne og stilrent utseende. 

Hvis du ikke vil ha et sølvaktig utseende, kan du tilføre kjøkkenet litt glamour med sprutbeskyttelse i børstet messing. Passer spesielt godt på landlige kjøkken, men også på mer luksuriøse kjøkken i internasjonal stil. Knepet er å matche beslagene med sprutplaten! 

Kobber er et annet metall som begynner å komme tilbake, ikke bare i form av gamle kaffekanner og kobberkjeler på overhyllen. Sprutbeskyttelse i kobber gir et lunt landlig preg, med et nikk til den franske bistrostilen. 

Sprutbeskyttelse i glass

Hvis du ikke vil at sprutbeskyttelsen skal synes, men likevel vil beskytte veggene, kan glass være et godt alternativ. På denne måten kan du vise frem det stilige tapetet i bakgrunnen, eller hvis du har fine massive trevegger på kjøkkenet, kan du beskytte dem uten å skjule dem.  

Og vil du ikke ha herdet glass, er pleksiglass et alternativ. Eller hva med mønstret eller frostet glass for et mer sofistikert utseende? Antikkbehandlede speilvegger begynner også å bli populære på kjøkken. De passer for landkjøkken som moderne New York-inspirerte kjøkken i mer overdådig stil – og står godt til marmor i alle former!  

Hvilket kjøkken passer best for deg?

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler og populære farger, som et minimalistisk hvitt kjøkken, landlig grått kjøkken, skandinavisk kjøkken, grønt kjøkken, bistrokjøkken eller et moderne industrielt kjøkken med kjøkkenøy.

Nya luckor utan stombyte

Lyst på nye kjøkkenskap, men ikke en hel kjøkkenrenovering? En rask og enkel måte å fornye kjøkkenet på er å skifte bare kjøkkenfronter. Nordanro tilbyr fronter som passer alle skapskrog.

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig. For deg som elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanlegging rene drømmen!