Guide: Finn riktig kjøkkenvifte til ditt kjøkken

Beräknad läsningstid: 4 minuter

En god kjøkkenifte fjerner mat, fett, damp og lukt. Det skaper rett og slett et bedre klima på kjøkkenet. Og selvfølgelig er det også en viktig interiørdetalj – uansett om du vil at den skal være synlig eller ikke.

Det er mye å vurdere før du velger en vifte til kjøkkenet ditt.

Hvilken kjøkkenvifte du bør ha avhenger av flere forskjellige ting:

  • Hvilken type ventilasjon det er i huset.
  • Hvor stor viften skal være.
  • Hvordan din kjøkkeninnredning ser ut.
  • Skal viften henge fritt, under et skap eller på veggen?

Før du begynner å se på hvilken modell du ønsker, må du vite hvilken type ventilasjon du har på kjøkkenet – et sentralstyrt ventilasjonssystem, separat avtrekkskanal eller ikke noe ventilasjonssystem i det hele tatt.

Hvis det ikke finnes noe ventilasjonssystem, er en kullfiltervifte løsningen. Har du et sentralt ventilasjonsanlegg, må kjøkkenviften kunne samarbeide med dette. Har du en egen avtrekksluftkanal, for eksempel gjennom en murblokk, må du legge til en sterk motor til viften for å transportere matosen ut.

Veggmontert kjøkkenvifte – en stilig interiørdetalj

En vegghengt vifte er et klassisk valg som monteres på veggen over komfyren og passer for de som ønsker at ventilatoren skal være et smykke på kjøkkenet.

Fritthengende kjøkkenhette – passer over kjøkkenøya

I likhet med den vegghengte kjøkkenhetten tar også den fritthengende plass på kjøkkenet. Forskjellen fra den vegghengte er, som navnet tilsier, at denne er plassert i taket. Dette gjør at den passer perfekt hvis du har ovnen på en øy eller halvøy.

Takintegrert kjøkkenvifte – stilig og minimalistisk

En takintegrert kjøkkenvifte er et diskret valg og passer deg som ønsker en ren og minimalistisk stil på kjøkkenet. Viften monteres innfelt i taket. Her finner du et industrikjøkken med innebygget takvifte.

Innebygd kjøkkenhette (innbygd kjøkkenhette) – praktisk på små kjøkken

En innebygd vifte er montert under et kjøkkenskap og smelter smakfullt inn i kjøkkenet. Innebygde vifter finnes også som uttrekkbare modeller, noe som er ekstra praktisk på små kjøkken.

Koketopp med innebygd vifte

Det finnes også kokeplater med innebygget vifte. Denne starter på mange komfyrer automatisk når det oppstår matos fra matlagingen. For eksempel er denne typen vifte perfekt hvis du har komfyren på en kjøkkenøy og ønsker at det skal være åpent over den.

Sjekkliste ved valg av kjøkkenvifte

Hvor stor skal viften være?

Har du vifte over komfyren din, er tommelfingerregelen at viften skal være minst like bred, eller helst 10 centimeter bredere, enn komfyren. Dette for at viften skal fungere så effektivt som mulig.

Hvor skal viften være?

Avstanden mellom koketoppen og viften er viktig. Ifølge Boligtilsynet skal avstanden være minst 50 cm for en elektrisk platetopp. Har du en gasskomfyr anbefales det en avstand på 65 cm mellom komfyren og viften.

Hvor mye lyd er det i viften?

En kjøkkenvifte som bråker for mye kan være utrolig irriterende. Stillegående kjøkkenvifter kan avgi så lite som 30 dB ved minimumseffekt og 55 dB maksimalt. De mest bråkete kjøkkenviftene avgir 70 dB eller mer. Til sammenligning er lyden til en motorsykkel rundt 75 dB. Spør derfor om dB-nivået og test gjerne viften før du bestemmer deg.

Hvilken kapasitet har viften? 
Det er viktig at du velger en vifte med høy nok kapasitet for akkurat ditt kjøkken, for ellers risikerer du at luftkvaliteten forringes ved matlaging.For å beregne hvor høy kapasitet du trenger, ta volumet på kjøkkenet ditt (bredde x lengde x høyde) og gang det med 10.

Rengjøring av kjøkkenvifte

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du har, er det viktig at du rengjør den jevnlig for å unngå at den blir tett av skitt og fett.

  • Rengjør viftens filter ved å bløtlegge det i varmt vann med oppvaskmiddel. La det stå i minst en time, men du kan gjerne la det stå over natten slik at fettet virkelig løser seg opp. Hvis filteret er veldig skittent, kan du blande bikarbonat med eddik og vann i en kjele og koke opp blandingen. Sett så filteret ned i blandingen og la det stå en liten stund.
  • Vask andre deler av viften med vaskemiddel og vann (fett løser opp fett!). Avslutt med å polere den blank med en mikrofiberklut.

Kjøkkenøy – ting å tenke på

Det er ikke alltid nødvendig å totalrenovere kjøkkenet for å gi det et løft. Ved å bytte kjøkkenhåndtak og knotter fornyer du enkelt kjøkkenet og skaper en ny stil.

Velg riktig kjøkkenhåndtak

Slik velger du riktig benkeplate

En god og funksjonell kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange å velge mellom i forskjellige prisklasser. De vanligste materialene er kompositt, stein, laminat og tre – og selv blant disse er det mange farger og typer å velge mellom.

Guide: Benkeplater i kompositt, stein, heltre og laminat

Hjemmekontor på kjøkkenet

Når du skal jobbe hjemmefra, kan det være vanskelig å finne et egnet sted å sitte. Spesielt hvis det skal være behagelig og du samtidig skal føle deg inspirert og få gjort noe. Med noen smarte triks kan du skape et trivelig arbeidsmiljø hjemme på kjøkkenet!

Hjemmekontor på kjøkkenet - slik fikser du det!