Benkeplater i kompositt og andre materialer – stor veiledning

En god kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange materialer å velge mellom. De vanligste er kompositt eller stein.

Når du planlegger kjøkkenet eller bare vil oppgradere det med nye benkeplater, handler valget i første rekke om materialer og deretter om farge og utseende. Hvis pris også er viktig, er materialutvalget mindre i og med at enkelte eksklusive benkeplater kan koste en del. Enten du ser etter en benkeplate i kompositt eller et annet materiale, finner du mange svar nedenfor.

En ny benkeplate kan gi kjøkkenbenken en ansiktsløftning og samtidig lette matlagingen fordi moderne benkeplater tåler mer, holder lenger og krever mindre vedlikehold.

Benkeplate – valg av materiale

Det er et par ting å tenke på når du skal velge materiale: 

  • Pris: Ønsker du et eksklusivt materiale og er villig til å betale litt ekstra?
  • Vannavstøtende: Skal oppvaskkummen bygges inn i benkeplaten – hvor vannavstøtende er materialet du har valgt?
  • Varmebestandighet: Skal du lage mye mat på benkeplaten – hvor slitesterkt er materialet? Er den valgte benkeplaten følsom for varme?
  • Flekkdannelse: Er materialet porøst og følsomt for flekker fra for eksempel sitrusfrukter eller rødvin?
  • Slitasje: Har du stor familie og mange som lager mat og sliter på overflatene på kjøkkenet?
  • Vedlikehold: Ønsker du en vedlikeholdsfri kjøkkenbenk – til en god pris?

Marmor – luksuriøst og trendy 

Mange ønsker seg en kjøkkenbenk i marmor når de planlegger nytt kjøkken. Og gjerne en hel kjøkkenøy kledd i marmor med dekksider, det vil si at marmorplaten fortsetter ned langs sidene av kjøkkenøya. Marmor er ikke bare en stilig og luksuriøs detalj på kjøkkenet. Den gir også en genuin følelse som minner om franske bistrokjøkken eller italienske gårder med solide bakebord i marmor. 

Marmor finnes i flere forskjellige typer, for eksempel den lysere carraramarmoren eller den mørkere terranomarmoren. Ettersom marmor er et naturmateriale, har alle stykker forskjellige brytninger og mønstre, kalt årer. Velg hvor dramatisk marmor du vil ha, og match den med kjøkkenskapene og andre innredningsdetaljer på kjøkkenet.

Marmor er et porøst materiale som er følsomt for flekker fra for eksempel syrlige væsker som sitrusfrukter, rødvin og til og med kullsyreholdig vann. Det kan være vanskelig å holde en marmorplate helt flekkfri, og du må bruke spesielle rengjøringsmidler for stein for å unngå etseskader på grunn av for sterke rengjøringsprodukter. Marmorplaten må også forsegles regelmessig og behandles for at den skal beholde glansen. 

Benkeplate i kompositt – populært og elegant

Du har sikkert hørt snakk om benkeplater i kvarts eller kvartskompositt. De er laget av mineralen kvarts som er knust og blandet med bindemiddel og fargepigmenter. Komposittplaten blir hard og slitesterk, noe som igjen gir den lang levetid. En benkeplate i komposittstein er populært fordi den er slitesterk og lett å holde ren, har en jevn overflate og fås i mange farger og med forskjellige mønstre.

Det finnes benkeplater i kvarts som ser ut som naturstein, marmor eller granitt, eller som betong eller terrazzo, men er langt mer holdbare og snillere mot lommeboken. En populær trend er kvartskompositt med synlig glitter – prøv det, så får du en kjøkkenbenk som stikker seg ut!

Benkeplate i massivt tre – ask eller hvitlasert eik? 

Hvis du vil ha en varmere følelse på kjøkkenet, er en benkeplate i massivt tre tingen. Massivt tre passer både i moderne og landlige kjøkken og gir rommet en lunere atmosfære. Treplater eldes også vakkert og kan vare i opptil 25 år. De fleste benkeplater i tre er stavlimte, det vil si at de har sammenføyde staver av massive trestykker, og er også ofte tykke. Vanlige tresorter for benkeplater er harde, holdbare treslag som eik og ask, men det finnes også benkeplater i bjørk og lønn. 

En benkeplate i massivt tre passer best på en overflate som ikke blir for våt. Det kan kreve mye vedlikehold hvis du velger å montere oppvaskbenken i en treplate. Benkeplater i tre kan også være følsomme for varme fra gryter eller tallerkener, og en treplate inntil ovnen kan dessuten kreve en del vedlikehold. Tre er perfekt på en frittstående kjøkkenøy der du bare hakker grønnsaker eller arbeider med tørre ting – og på benken der du har kaffemaskinen!

Laminat – et holdbart budsjettalternativ 

Laminatplate til kjøkkenbenkene er et godt alternativ hvis du vil holde kostnadene nede, men ikke gi avkall på stilig design. Laminat består av flere lag med trefiber som bygges opp og presses sammen i en prosess som gjør platen hard, slitesterk og vedlikeholdsfri.

Laminatplatene er vannavstøtende og varmebestandige og passer på alle kjøkken fordi de fås i så mange naturtro utførelser: marmor, granitt, kalkstein, skifer, massiv eik, terrazzo osv.

For Nordanro Premium har vi en spesiell laminatplate kalt Xtra, med en 3D-overflate som gjør at overflaten både føles og ser ut som stein eller massivt tre.

Hvilket kjøkken passer best for deg?

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler og populære farger, som et minimalistisk hvitt kjøkken, landlig grått kjøkken, skandinavisk kjøkken, grønt kjøkken, bistrokjøkken eller et moderne industrielt kjøkken med kjøkkenøy.

Les mer om ulike kjøkken her!

Nye fronter uten å bytte skrog

Lyst på nye kjøkkenskap, men ikke en hel kjøkkenrenovering? En rask og enkel måte å fornye kjøkkenet på er å skifte bare kjøkkenfronter. Nordanro tilbyr fronter som passer alle skapskrog.

Les mer om å bytte fronter her!

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig. For deg som elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanlegging rene drømmen!

Les mer om kjøkkeninnredning her!