Benkeplater i kompositt og andre materialer – stor veiledning

Beregnet lesetid: 7 minutter

En god kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange materialer å velge mellom. De vanligste er kompositt eller stein.

Når du planlegger kjøkkenet eller bare vil oppgradere det med nye benkeplater, handler valget i første rekke om materialer og deretter om farge og utseende. Hvis pris også er viktig, er materialutvalget mindre i og med at enkelte eksklusive benkeplater kan koste en del. Enten du ser etter en benkeplate i kompositt eller et annet materiale, finner du mange svar nedenfor.

En ny benkeplate kan gi kjøkkenbenken en ansiktsløftning og samtidig lette matlagingen fordi moderne benkeplater tåler mer, holder lenger og krever mindre vedlikehold.

Benkeplate – valg av materiale

Det er et par ting å tenke på når du skal velge materiale: 

  • Prisen: Vil du ha et eksklusivt materiale, og er du villig til å betale litt ekstra?
  • Vanntett: Skal du ha nedfelt vask i benkeplaten? Hvor vanntett er materialet?
  • Varmebestandighet: Skal du lage mye mat på benkeplaten? Hvor mye varme tåler materialet?
  • Fare for flekker: Er materialet porøst og setter det seg lett flekker fra for eksempel sitrusfrukter og rødvin på det?
  • Slitasje: Har du en stor familie, og er dere mange som lager mat og sliter på flatene?
  • Vedlikehold: Vil du ha en vedlikeholdsfri kjøkkenbenk?

Marmor – luksuriøst og trendy 

Mange ønsker seg en kjøkkenbenk i marmor når de planlegger nytt kjøkken. Og gjerne en hel kjøkkenøy kledd i marmor med dekksider, det vil si at marmorplaten fortsetter ned langs sidene av kjøkkenøya. Marmor er ikke bare en stilig og luksuriøs detalj på kjøkkenet. Den gir også en genuin følelse som minner om franske bistrokjøkken eller italienske gårder med solide bakebord i marmor. 

Marmor finnes i flere forskjellige typer, for eksempel den lysere carraramarmoren eller den mørkere terranomarmoren. Ettersom marmor er et naturmateriale, har alle stykker forskjellige brytninger og mønstre, kalt årer. Velg hvor dramatisk marmor du vil ha, og match den med kjøkkenskapene og andre innredningsdetaljer på kjøkkenet.

Marmor er et porøst materiale som er følsomt for flekker fra for eksempel syrlige væsker som sitrusfrukter, rødvin og til og med kullsyreholdig vann. Det kan være vanskelig å holde en marmorplate helt flekkfri, og du må bruke spesielle rengjøringsmidler for stein for å unngå etseskader på grunn av for sterke rengjøringsprodukter. Marmorplaten må også forsegles regelmessig og behandles for at den skal beholde glansen. 

Benkeplate i kompositt – populært og elegant

Du har sikkert hørt om benkeplater i kvarts eller kvartskompositt. Dette er benkeplater laget av mineralet kvarts, som er blitt knust og blandet med bindemidler og fargepigmenter. Komposittplaten blir hard og slitesterk, noe som igjen gir lang levetid. En benkeplate i komposittstein er populær fordi den er slitesterk, lett å holde ren, har glatt overflate og kommer i flere forskjellige farger og mønstre.

Det finnes benkeplater i kvarts som ser ut som naturstein, marmor eller granitt eller som betong eller terrazzo. De er likevel betydelig mer holdbare og rimeligere. En populær trend er kvartskompositt med synlig glitter. Det får virkelig kjøkkenbenken til å skille seg ut på kjøkkenet ditt!

Benkeplate i massivt tre – ask eller hvitlasert eik? 

Hvis du vil ha en varmere følelse på kjøkkenet, er en benkeplate i massivt tre tingen. Massivt tre passer både i moderne og landlige kjøkken og gir rommet en lunere atmosfære. Treplater eldes også vakkert og kan vare i opptil 25 år. De fleste benkeplater i tre er stavlimte, det vil si at de har sammenføyde staver av massive trestykker, og er også ofte tykke. Vanlige tresorter for benkeplater er harde, holdbare treslag som eik og ask, men det finnes også benkeplater i bjørk og lønn. 

En benkeplate i heltre egner seg best på en overflate som ikke blir så våt. Hvis du velger å montere vasken din i en benkeplate av tre, kan det bli mye vedlikehold. Trebenkeplater kan også være følsomme for varme fra varme gryter eller tallerkener, så det å ha en benkeplate i tre nærmest ovnen kan også bety en del vedlikehold. Har du en frittstående kjøkkenøy hvor du kun hakker grønnsaker eller jobber med tørre ting, er heltre derimot perfekt. Det passer også der du har kaffestasjonen din!

Laminat – et holdbart budsjettalternativ 

Benkeplate i laminat er et veldig godt alternativ hvis du vil holde kostnadene nede, men likevel er opptatt av å få et stilig design. Laminat er flere lag med trefiber som bygges opp og presses sammen i en prosess som gjør platen hard, slitesterk og vedlikeholdsfri.

Laminatplatene er vannavstøtende og varmebestandige og passer på alle kjøkken fordi de fås i så mange naturtro utførelser: marmor, granitt, kalkstein, skifer, massiv eik, terrazzo osv.

I Nordanros sortiment tilbyr vi en spesiell benkeplate i laminat som heter Xtra. Benkeplaten har en 3D-overflate, som gjør at den både ser ut og føles som stein eller massivt tre.

Hvilket kjøkken passer best for deg?

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler og populære farger, som et minimalistisk hvitt kjøkken, landlig grått kjøkken, skandinavisk kjøkken, grønt kjøkken, bistrokjøkken eller et moderne industrielt kjøkken med kjøkkenøy.

Kjøkkeninspirasjon - kjøkken i ulike stiler!

Nye fronter uten rammebytte

Lyst på nye kjøkkenskap, men ikke en hel kjøkkenrenovering? En rask og enkel måte å fornye kjøkkenet på er å skifte bare kjøkkenfronter. Nordanro tilbyr fronter som passer alle skapskrog.

Nye fronter uten rammebytte

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig. For deg som elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanlegging rene drømmen!

Kjøkkeninnredning - smarte tips!