Optimaliser kjøkkenet med riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig.

Du har sikkert sett at moderne innredningsløsninger for kjøkkenskap og kjøkkenskuffer er langt mer praktiske enn hyllene som ble brukt før i tiden. Den oppdaterte innredningen i moderne kjøkkenskuffer gjør at du kan oppbevare mye mer enn bare bestikk og redskaper i dem! Kjøkkeninnredning kan føles som en jungel når du begynner å søke deg frem, men hvis du elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanleggingen rene drømmen!

Kjøkkeninnredning – ting å tenke på:

  • Praktiske behov – hva gjør du vanligvis på kjøkkenet, og hva bruker du mest?    Hva tar mest plass? 
  • Møbleringen på kjøkkenet – hva har du plass til, og hvordan kan du utnytte plassen mer effektivt?  
  • God flyt – hvordan beveger du deg på kjøkkenet, og hvordan kan du gjøre det enda smidigere med smart planlegging?
  •  
Detaljbilde av skuff med innredning, Nordanro
Skuff med innredning.

Hvordan velge kjøkkeninnredning?

Det første du bør tenke på, er hvilke behov du har. Hvis du baker ofte, trenger du kanskje god plass til oppbevaring av ikke bare råvarer, men også bakeredskaper som håndmikser og bakemaskin. Hvor skal disse plasseres?

Hvis du sjelden lager mat, men bruker kjøkkenet mer som et sosialt rom der samværet og vinkjøleren står i sentrum, trenger du kanskje ikke like mange smarte oppbevaringsløsninger, men kan i stedet henge opp stilige vinglassholdere med belysning.

Hvis det er mange matlagingsinteresserte hjemme, kan det være viktig med god benkeplass – og ikke glem et lett tilgjengelig matskap og en stor, praktisk oppvaskbenk.  

For matlagingsentusiasten med 100 forskjellige krydder hjemme, er krydderoppbevaring kanskje det viktigste. Heldigvis finnes det mange løsninger hvis du ikke vil at krydderet skal stå synlig på en hylle: kjøkkenskuffer med krydderrom, krydderhyller i metall som kan festes på innsiden av en skapdør, smale benkeskap med uttrekkbar hylle der du har god oversikt samtidig som du har krydderet for hånden. 

Det finnes selvsagt også smarte løsninger for minimalistiske kjøkken uten overskap! Her oppbevarer du alt i godt organiserte dype skuffer i stedet. Åpne hyller i stedet for overskap er en stor trend og passer like godt på minimalistiske som på stilrene og landlige kjøkken. På de åpne hyllene kan du plassere kokebøker og fint servise. 

Miljøbilde av Natur-front med åpne hyller, Nordanro
Åpne hyller i stedet for overskap er en stor trend.

Få mest mulig ut av kjøkkenskuffene – 3 tips for skuffinnredning 

Kjøkkenskuffer må ikke nødvendigvis ha standardmål på ca. 12 x 36 cm. I dag finnes det skuffer i alle størrelser og med mange tilvalgsmuligheter, for eksempel glassinnsats, og de har plass til mye! I tillegg har dagens skuffer ofte myk lukking – ingen unødvendig skramling på kjøkkenet! 

Her er noen tips for deg som planlegger innredning for kjøkkenskuffer: 

  • Oppbevar tallerkener og glass i skuffer. Når det er på tide å dekke bordet, kan det være praktisk med tallerkener i et kjøkkenskap lett tilgjengelig nær spisebordet. Et alternativ kan være uttrekkbare skuffer i et underskap som lett kan nås av alle i familien, og med god plass til å stable tallerkener. Tallerkenene holdes på plass med ulike innsatser, for eksempel stilige skillevegger i tre, slik at du unngår ulykker i skuffene. Også drikkeglass, serveringsfat, skåler og andre ting du kanskje trenger på spisebordet, kan oppbevares i høye og dype skuffer. 
  • Flytt matskapet til skuffene. Pasta, hermetikk og bakevarer behøver selvsagt ikke å stå i et overskap eller veggskap med hyller. Ved å utstyre kjøkkenøya med dype skuffer skaper du en god flyt – det er bare å ta frem de tørre ingrediensene og begynne å jobbe på kjøkkenbenken! Dype skuffer fås med praktiske skillevegger som gjør det raskt å finne det du trenger, og dessuten forenkler rengjøringen. 
  • Bedre oversikt i skuffene. Er det vanskelig å finne riktig gryte i gryteskapet uten at det høres ut som om du river ned hele huset? Og hvor er grytelokket som hører til? Ved å oppbevare grytene i større uttrekkbare skuffer får du bedre oversikt og finner raskt riktig gryte. Dette fungerer like godt for matbokser og tilhørende lokk. 

Kjøkkeninnredning – matskap med smarte løsninger 

Ikke alle har et stort spiskammer, men de fleste har plass til et høyskap med uttrekkbare skuffer og hyller. Et matskap er et godt alternativ når plassen er begrenset. Uttrekkbar innredning gjør det lett å finne og få tak i det du skal ha, og du får også bedre oversikt over innholdet. Dette er smart for å unngå unødvendig kjøp av matvarer og stadig ha tre åpnede pakker med melis i matskapet. 

Karusellskap – innredning for hjørneskap 

Hvis du har et L- eller U-formet kjøkken, har du et hjørne å ta hensyn til i kjøkkenplanleggingen. Et plasseffektivt oppbevaringsalternativ er å innrede underskapet med en karusell, det vil si et karusellskap. Karusellskap har god plass, og i tillegg til dreibare hylleplater finnes det også karusellskap med uttrekkbare hylleplater – perfekt når du skal ha tak i noe lengst inne, men ikke vil strekke nakkemusklene!

Uttrekkbar skapinnredning – passer i alle skap 

Innredning som du kan trekke ut i stedet for å måtte strekke deg inn i skap, er ikke bare mer behagelig for kroppen, men også mer praktisk og lettstelt. Forestill deg gjenvinningsbokser i store uttrekkbare skuffer eller skap med uttrekkbare søppelbøtter med kildesortering rett for hånden. 

En drøm for mange hjemmekokker er benkeskap med uttrekkbart understell ved siden av komfyren, med plass til innsatser for stekespader, øser og kjøkkenkniver. Praktisk når du vil ha færre ting fremme og la alt kjøkkenutstyret ha sin plass. 

sagt, det finnes kjøkkeninnredning for alle skap og skuffer.

Kjøkkenøy – ting å tenke på

Ved oppussing av kjøkkenet er det mange som ønsker å tegne om hele rommet og lage plass til en kjøkkenøy. Men hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy, foruten mål, plassering og farge?

Kjøkkenøy – få tips og inspirasjon her!

Slik velger du riktig benkeplate

En god og funksjonell kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange å velge mellom i forskjellige prisklasser. De vanligste materialene er kompositt, stein, laminat og tre – og selv blant disse er det mange farger og typer å velge mellom.

Les mer i vår veiledning til benkeplater!

Hjemmekontor på kjøkkenet

Når du skal jobbe hjemmefra, kan det være vanskelig å finne et godt sted å sitte, spesielt hvis det skal være behagelig og du vil føle deg inspirert samtidig som du får ting gjort. Med noen smarte knep kan du skape et trivelig hjemmekontor på kjøkkenet!

Les mer om hjemmekontor på kjøkkenet her!