Optimaliser kjøkkenet med riktig kjøkkeninnredning

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig.

Du har sikkert sett at moderne innredningsløsninger for kjøkkenskap og kjøkkenskuffer er langt mer praktiske enn hyllene som ble brukt før i tiden. Den oppdaterte innredningen i moderne kjøkkenskuffer gjør at du kan oppbevare mye mer enn bare bestikk og redskaper i dem! Kjøkkeninnredning kan føles som en jungel når du begynner å søke deg frem, men hvis du elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanleggingen rene drømmen!

Köksinredning – några saker att tänka på: 

 1. Praktiska behov

  Fundera: Vad gör du oftast i köket och vad använder du mest?  Vad tar mest plats? 

 2. Möbleringen i köket

  Vad får du plats med, och hur kan du optimera utrymmet på ett mer effektivt sätt?  

 3. Bra flow/flöde

  Hur rör du dig i köket och hur kan du göra det ännu smidigare genom smart planering? 

 4. Belysning

  Här kan du arbeta med grundbelysning, arbetsbelysning och dekorbelysning. Läs mer om belysning kök.

Detaljbilde av skuff med innredning, Nordanro
Skuff med innredning.

Hvordan velge kjøkkeninnredning?

Det første du bør tenke på, er hvilke behov du har. Hvis du baker ofte, trenger du kanskje god plass til oppbevaring av ikke bare råvarer, men også bakeredskaper som håndmikser og bakemaskin. Hvor skal disse plasseres?

Om du sällan lagar mat utan mer använder köket som en social yta där umgänget och vinkylen står i centrum kanske du inte behöver lika många smarta förvaringslösningar utan istället väljer att sätta upp snygga belysta hängande vinglashållare?

Hvis det er mange matlagingsinteresserte hjemme, kan det være viktig med god benkeplass – og ikke glem et lett tilgjengelig matskap og en stor, praktisk oppvaskbenk.  

For matlagingsentusiasten med 100 forskjellige krydder hjemme, er krydderoppbevaring kanskje det viktigste. Heldigvis finnes det mange løsninger hvis du ikke vil at krydderet skal stå synlig på en hylle: kjøkkenskuffer med krydderrom, krydderhyller i metall som kan festes på innsiden av en skapdør, smale benkeskap med uttrekkbar hylle der du har god oversikt samtidig som du har krydderet for hånden. 

Givetvis finns det smarta lösningar för minimalistiska kök där man har valt bort överskåp! Förvara då allt du behöver i inredda lådor istället. Öppna hyllor istället för överskåp är en stor trend, något som passar i många olika köksstilar. På öppna hyllor kan man förvara de snyggare detaljerna i köket som kokböcker och finporslin. 

Miljøbilde av Natur-front med åpne hyller, Nordanro
Åpne hyller i stedet for overskap er en stor trend.

Få mest mulig ut av kjøkkenskuffene – 3 tips for skuffinnredning 

Kjøkkenskuffer må ikke nødvendigvis ha standardmål på ca. 12 x 36 cm. I dag finnes det skuffer i alle størrelser og med mange tilvalgsmuligheter, for eksempel glassinnsats, og de har plass til mye! I tillegg har dagens skuffer ofte myk lukking – ingen unødvendig skramling på kjøkkenet! 

Her er noen tips for deg som planlegger innredning for kjøkkenskuffer: 

 • Förvara tallrikar och glas i lådor. När det är dags att duka kan det vara smidigt att förvaringen av tallrikar är i ett köksskåp närmare matbordet. Ett alternativ kan vara utdragbara lådor i ett underskåp, lätt för alla i familjen att nå och gott om utrymme att stapla många i. Tallrikarna hålls på plats genom olika insatser så ni slipper olyckor i lådorna. Även dricksglas, uppläggningsfat, skålar och annat som man kan behöva på matbordet kan förvaras i kökslådor. 
 • Flytt matskapet til skuffene. Pasta, hermetikk og bakevarer behøver selvsagt ikke å stå i et overskap eller veggskap med hyller. Ved å utstyre kjøkkenøya med dype skuffer skaper du en god flyt – det er bare å ta frem de tørre ingrediensene og begynne å jobbe på kjøkkenbenken! Dype skuffer fås med praktiske skillevegger som gjør det raskt å finne det du trenger, og dessuten forenkler rengjøringen. 
 • Bedre oversikt i skuffene. Er det vanskelig å finne riktig gryte i gryteskapet uten at det høres ut som om du river ned hele huset? Og hvor er grytelokket som hører til? Ved å oppbevare grytene i større uttrekkbare skuffer får du bedre oversikt og finner raskt riktig gryte. Dette fungerer like godt for matbokser og tilhørende lokk. 

Kjøkkeninnredning – matskap med smarte løsninger 

Alla har inte lyxen att ha ett stort skafferi men de flesta har plats för ett högskåp med utdragbara lådor och hyllor. Ett skafferiskåp är ett bra alternativ på mindre yta. Att kunna dra ut inredningen hjälper dig att hitta och komma åt bättre, och du får också en bättre överblick över vad du har. Ett smart sätt att undvika övershopping av mat och ständigt ha tre öppnade paket florsocker i skafferiet. 

Karusellskap – innredning for hjørneskap 

Har man ett L-format eller U-format kök har man ett hörn att ta hänsyn till i sin köksinredning. Ett yteffektivt förvaringsalternativ är att inreda underskåpet med en karusell, alltså ett karusellskåp. Dessa slukar massor, och förutom att de har snurrande hyllplan så finns det även karusellskåp med utdragbara hyllplan  – perfekt när man behöver komma åt något längst in och inte vill sträcka nackmusklerna! 

Uttrekkbar skapinnredning – passer i alle skap 

Innredning som du kan trekke ut i stedet for å måtte strekke deg inn i skap, er ikke bare mer behagelig for kroppen, men også mer praktisk og lettstelt. Forestill deg gjenvinningsbokser i store uttrekkbare skuffer eller skap med uttrekkbare søppelbøtter med kildesortering rett for hånden. 

En dröm för många hemmakockar är bänkskåp med utdragbart underrede och insatser som slukar stekspadar, soppslevar och köksknivar. Passar när man vill ha färre saker framme, och låta alla köksprylar ha sin plats. 

Kort sagt finns det köksinredning för alla skåp och lådor.

Kjøkkenøy – ting å tenke på

Ved oppussing av kjøkkenet er det mange som ønsker å tegne om hele rommet og lage plass til en kjøkkenøy. Men hva skal du tenke på når du planlegger en kjøkkenøy, foruten mål, plassering og farge?

Slik velger du riktig benkeplate

En god og funksjonell kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange å velge mellom i forskjellige prisklasser. De vanligste materialene er kompositt, stein, laminat og tre – og selv blant disse er det mange farger og typer å velge mellom.

Hjemmekontor på kjøkkenet

Når du skal jobbe hjemmefra, kan det være vanskelig å finne et godt sted å sitte, spesielt hvis det skal være behagelig og du vil føle deg inspirert samtidig som du får ting gjort. Med noen smarte knep kan du skape et trivelig hjemmekontor på kjøkkenet!