Kjøkkenet er kanskje det rommet som har de høyeste kravene når det kommer til belysning. Belysningen skal ikke bare være fin og komfortabel, den skal også fungere til en rekke bruksområder. Så hva bør du tenke på når det gjelder kjøkkenbelysning?
Kjøkkenbelysning – ekspertene gir råd om riktig belysning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
– Kjøkkenet er det rommet vi bruker mest i dag, så invester i god og variert belysning her. Man ønsker å kunne bruke kjøkkenet på mange måter og ha godt lys uansett om man jobber eller sosialiserer, sier Elons lysekspert Linda Rydberg.
Det er ikke helt enkelt å tilfredsstille alle de ulike behovene vi har på kjøkkenet. Ulike aktiviteter krever ulike typer belysning, mens helhetsfølelsen skal være hyggelig og innbydende. Hva er viktig å tenke på når du planlegger belysningen på kjøkkenet?
Tips: Test lampene først!
Lampene som velges til kjøkkenet skal selvfølgelig være stilige i designet, men ikke glem å teste lyset de gir før du bestemmer deg. Hvis lyset ikke er riktig, vil lampen likevel aldri bli så god som du ønsker. Så finn ut hva slags lys lampen har, hvordan den er rettet og hvordan lyset sprer seg.
Belysning kjøkken - antall lyskilder
For å få best effekt, bør du ha mellom 5-10 lyspunkter avhengig av størrelsen på kjøkkenet. Dette er betydelig mer enn de fleste tror. Disse lyspunktene bør du fordele mellom tre ulike typer lys: generelt lys, arbeidslys og stemningslys.
– Det høres kanskje mye ut, men da teller du også med vinduene. Du får en god blanding ved å blande den funksjonelle arbeidsbelysningen som skal til ved for eksempel rengjøring, med en koselig stemningsbelysning. Et av mine beste tips er å installere dimmebar kjøkkenbelysning, som gjør det veldig enkelt å endre stemningen i rommet, råder interiørarkitekt Maria Kingsley, som driver Maria Kingsley Design.
Generell belysning – takbelysning på kjøkken
Den generelle belysningen er belysningen som gir det generelle lyset i rommet. Den sørger for at alle hjørner på kjøkkenet er opplyst og er et praktisk lys som vanligvis monteres i taket og gir god grunnbelysning. Spotlights er flotte her, da kjøkkenet noen ganger krever å være skikkelig opplyst.
Gjør gjerne den generelle belysningen komplett med taklys over spisebordet og eventuell kjøkkenøy. Lampene skal henge ca 50-60 centimeter over bordet, men det kan hende du må eksperimentere. Du vil ikke ha en lampe som skjuler siktlinjen din når du sitter ned, men du vil heller ikke bli blendet. Her er kjøkken med kjøkkenøy og fine hengelamper
– Nå når vi også jobber hjemme ved kjøkkenbordet, investerer mange i bedre belysning over bordet. Det kreves mer lys nå som vi bruker mer tid der – og vi må se bedre når vi jobber på kjøkkenet, sier Linda Rydberg, lysekspert i Elon.
Arbeidslys på kjøkkenet
Arbeidsbelysning er kanskje den viktigste belysningen. Du ønsker å kunne se godt når du jobber, så arbeidsbelysningen bør være skarp og ha riktig tone. Samtidig vil du ikke at det skal være noen skygger når du bøyer deg fremover, så plasseringen er alfa og omega. Å sette for eksempel LED-spotter eller lysskinner under overskapene er en smart måte å få til et godt arbeidslys. Her er et industrikjøkken med spotlights.
– LED-belysning er veldig populært og finnes i de fleste hjem nå.
På kjøkkenet kan du for eksempel forbedre dine kjøkkenskap ved å plassere lys under benkeplaten eller i sokkel. Du kan også finne på morsomme løsninger som å frese LED-belysning under skapene, sier Linda Rydberg.
Pendellamper skaper også godt arbeidslys når de plasseres rett over kjøkkenbenken, men husk at det er fare for skygger her.
Belysning som skaper stemning
Her har du sjansen til å sette et personlig preg på kjøkkenet ditt. Slipp kreativiteten løs når du velger stemningsbelysning. En gulvlampe, noen stearinlys, vinduslamper og lampetter er eksempler på hyggelige lyskilder på et kjøkken. Med flere mindre lyspunkter blir kjøkkenet akkurat så hjemmekoselig og innbydende som du drømmer om.
Har du et lite kjøkken, er et tips å bruke dimmere på så mange lamper som mulig for å kunne forvandle arbeidslyset til et behagelig stemningslys når det trengs. Er det mer plass, kan stemningsbelysningen i stedet bestå av flere små lamper i et hjørne eller en elegant gulvlampe.
Sjekkliste for kjøkkenbelysning:
- Planlegg belysningen på kjøkkenet etter generell belysning, arbeidsbelysning og stemningsbelysning.
- Ha flere lamper enn du tror du trenger. Det er mer vanlig å ha for få enn for mange, og det er lettere å skru av for eksempel en spot enn å installere nye etterpå.
- Bruk dimmere slik at du kan variere lyset etter behov.
- Liker du varmt eller kaldt lys? Match slik at all belysning har samme antall Kelvin for en helhetlig følelse på kjøkkenet. Du kan imidlertid variere lysstyrken på lampene (Lumens) ut fra hvor du trenger mest lys – for eksempel over arbeidsflatene. Lær mer i artikkelen "Led lampe - what Kelvin and Lumen? " sterk"
Bruk LED-belysning – det er et mye mer bærekraftig alternativ. Og dessuten bedre for lommeboken.
Kjøkken i landlig stil – slik får du stilen
Den landlige kjøkkenstilen er både stilig og praktisk og lar deg føle deg enda bedre blant stekepanner og krydder. La deg inspirere av de mange ulike varianter og mulighetene som finnes med den landlige stilen og start reisen mot ditt drømmekjøkken.
Pen og praktisk entré
Er entreen rotete? Med god innredning er det lett å holde orden og samtidig skape en stilig entré. Her finner du inspirasjon og gode tips til oppbevaring i entréen.
Velg riktig benkeplate
En god og funksjonell kjøkkenbenk trenger en pen benkeplate, og det er mange å velge mellom i forskjellige prisklasser.