Kjøkkentrender 2021 og tips for kjøkkenfornyelse

Estimert lesetid: 3 minutter

Interiørkonsulent Patricia Trambevski om kjøkkentrender 2021 og hva du skal tenke på i forbindelse med ditt neste kjøkkenprosjekt.

Interiørkonsulent, produktdesigner, klesdesigner og foreleser – Patricia Trambevski har mange roller, men de rene innredningsprosjektene tar en stadig større del av tiden. Det blir fort slik, konstaterer hun, fordi ett oppdrag ofte fører til et nytt. Ordet spres. Som interiørkonsulent har hun god nytte av erfaringen innen design (ready-to-wear) og formgivning. Oppdragene spenner fra offentlige miljøer og bedrifter til private hjem.

Uansett kunde og forutsetninger er det alltid noe som forener – den røde tråden som Patricia mener må knytte sammen rom, funksjoner og arealer. Det går igjen i valg av farger, materialer, interiør, detaljer og hvordan stil og følelser fremheves. Bak hver avgjørelse ligger det research og grundige overveielser. Når det gjelder kjøkken i private hjem, er den store utfordringen å tenke funksjon – det skal være smart flyt og lett å arbeide der – samtidig som kjøkkenets estetikk, følelse og sjel fremheves. Patricia topper gjerne det hele med designelementer som et statement.   

Hvilke råd vil du gi til en som er i ferd med å pusse opp kjøkkenet? 

– Research er kjempeviktig, og du må stille deg selv mange spørsmål. Hva var bra med det forrige kjøkkenet? Hvordan vil jeg at arbeidsflyten skal være? Hvilke kjøkkenredskaper skal være lett tilgjengelige når jeg lager mat? Mange vet ikke hvilken stil de egentlig liker. Derfor anbefaler jeg at de ser etter inspirasjonsbilder på Pinterest, i blogger og så videre. Våg å se på det som er ekstremt, så kan du heller tone det ned etterpå. Lag et idékart, et såkalt moodboard, som du tar med til kjøkkenleverandøren. Når det gjelder innredning, er det ofte bedre å velge det grunnleggende der du kan. Det er smart for lommeboken, og du kan siden la noen elementer skille seg ut og gi karakter. De kan selvsagt koste litt mer.  

Patricia Trambevski tenker mye på trender og hvordan man skal reagere på dem. Trender er alltid noe man må forholde seg til – og akkurat nå blåser vinden tydelig i en spesiell retning.  

Hva er den store kjøkkentrenden i dag?  

– Jeg vil si at den største trenden akkurat nå er bærekraft, både fra et miljømessig og et økonomisk perspektiv. Dette påvirker utformingen av kjøkkenet på flere måter innredningsmessig. Folk søker det genuine og opprinnelige, det er mye naturinspirasjon og roligere toner som grønt, grått og naturfarger. Det er ikke så mange kunstige fargesammensetninger, og man legger heller fargene i materialer som tre, stein og metall. Selv elsker jeg kalkstein av typen gråbrun Borghamn.  Naturfølelsen kombineres med avansert teknologi, men på en diskré måte. Ingen store synlige skjermer, ikke prangende, men heller innebygd og sofistikert.  

Hvordan vil folk ha sine kjøkken?  

– Etter hvert som interessen for matlaging er blitt større, er det mange som lar seg inspirere av restaurantkjøkken og lar hvitevarene ta større plass. Ikke sjelden skiller kjøleskapet eller komfyren seg ut både i størrelse og design.  


Faktarute: Patricia Trambevski

Patricia Trambevski er utdannet ved Nordisk designskola og har bakgrunn innen kles- og produktdesign. For 12 år siden begynte hun som interiørkonsulent, og dette er i dag hovedgeskjeften i hennes egen bedrift Isela. Patricia foreleser også jevnlig på Nordiska Textilakademin ved Textilhögskolan i Borås, i tillegg til å drive med trendanalyser og foredrag for bedrifter. 

Köksinspiration – vilket kök drömmer du om?

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler og populære farger, som et minimalistisk hvitt kjøkken, landlig grått kjøkken, skandinavisk kjøkken, grønt kjøkken, bistrokjøkken eller et moderne industrielt kjøkken med kjøkkenøy.

Renovera kök – checklista

Genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Här kommer en checklista på 10 punkter.

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig. For deg som elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanlegging rene drømmen!