Pusse opp kjøkkenet: Her er 10 ting du bør tenke på

Beregnet lesetid: 9 minuter

Drømmer du om et kjøkken med store arbeidsflater, eller skal rommet først og fremst være en hyggelig møteplass for alle i familien? Det er mye å tenke gjennom når du skal bestille deg et nytt kjøkken.

Du kan kanskje ikke få alt du ønsker deg når du pusser opp kjøkkenet, men med planlegging er forutsetningene for å lykkes gode. Her kommer en sjekkliste med 10 punkter det er smart å ta med seg når du planlegger ditt nye kjøkken.

(1) Lag et budsjett

Begynn med å se over budsjettet. Hvor mye kan og vil dere legger i renoveringen? Hva kan dere gjøre selv, og hva trenger dere hjelp med? Tommelfingerregelen er at alt som har med vann og elektrisitet å gjøre, skal utføres av fagfolk. Det krever derfor hjelp utenifra, men utover dette kan dere gjøre så mye eller lite dere vil selv. For mange kan det være en god løsning å rive og fjerne det gamle kjøkkenet selv, for så å få hjelp til å montere det nye.  

Husk også at hvitevarer ofte drar opp budsjettet.

Det er unødvendig å kjøpe produkter med funksjoner du aldri vil bruke, men kanskje er det verdt å legge noen ekstra kroner i en stille vifte og oppvaskmaskin. Det finnes knapt noe mer irriterende enn hvitevarer som bråker mye.

(2) Tenk gjennom utformingen av kjøkkenet

Hvilken form har dagens kjøkken, og hvordan vil du at det nye skal være? U-formet, L-formet, dobbel L-formet eller som en korridor? Det er selvfølgelig ikke alltid man kan velge dette, men se gjerne litt ekstra på plantegningen til huset. Er det mulig å fjerne noen vegger for å optimalisere kjøkkenets layout?

Kanskje vil dere ha en kjøkkenøy? Hvor bør de ulike arbeidsstasjonene plasseres for best mulig arbeidsflyt? Hvordan skal dere organisere oppbevaringen og utnytte arbeidsflaten optimalt? Det å tenke gjennom dette på forhånd er vel verdt den ekstra tiden når kjøkkenet endelig står ferdig.

(3) Få kontroll på arbeidstrekanten

Arbeidstrekanten er en måte å planlegge kjøkkenets mest sentrale arbeidssoner på, gjennom at de er enkle å nå og bevege seg mellom. Mange eksperter mener at det er nettopp arbeidstrekanten som er hemmeligheten bak et vellykket kjøkken. Da er du i nærheten av alt og slipper å søle på vei mellom ovnen og vasken. Det gjør det også enkelt å komme til redskapene du trenger.

Tenk gjennom hvordan du jobber på dagens kjøkken og tilpass det nye etter dette.

I arbeidstrekanten inngår de tre områdene du bruker mest: Komfyren, kjøleskapet og oppvaskmaskinen. Det dreier seg ikke om å plassere områdene i en faktisk trekant, men mer om at de skal plasseres i god avstand til hverandre. Ikke for nærme, men heller ikke for langt unna. Da slipper du å gå over gulvet med en kasserolle med kokende vann for å komme til vasken.

(4) Tenk på arbeidsflatene

Mange føler at de har for lite arbeidsplass på kjøkkenet. Problemet er selvfølgelig størst hvis du har et lite kjøkken med begrenset med plass, men også på store kjøkken kan benkeplassen bli snau. Ofte tar kjøkkenmaskiner som kaffetrakter, airfryer og mikser en del av benkeplassen, og dette gjør at det fort blir kaos når det skjer mye eller er mange på kjøkkenet.

Vi bruker også kjøkkenet forskjellig. Noen bruker det som arbeidsplass, og tilbringer mange timer der sammen med familie og venner mens de lager mat. Da gjelder det å utnytte arbeidsplassen best mulig, slik at kjøkkenet føles velorganisert og ryddig selv når dere er mange som jobber på der samtidig. For andre er kjøkkenet først og fremst et sosialt rom der selve matlagingen kommer i andre rekke. Da er hyggelige sosiale samlingssteder viktigere.

 

(5) Hvilken stil vil dere ha på kjøkkenet?

Du har kanskje stålkontroll på hva slags kjøkken du ønsker deg, men iblant kan det være greit med litt inspirasjon. Ved å bestemme stil og farge fra begynnelsen, blir det lettere å få et kjøkken som føles riktig for deg. Det blir også lettere å utelukke noen material- og fargevalg når det er tid for å velge håndtak, benkeplate og skapdører.

Hva med et klassisk retrokjøkken, et hyggelig landlig kjøkken eller et stilrent hvitt kjøkken? Tenk gjennom hvilke materialvalg dere har gjort i resten av hjemmet, og hvilken tidsepoke hjemmet er fra. Et godt tips er å se på kjøkkenet som en forlengelse av hjemmet, selv om du selvfølgelig vil ha inn det lille ekstra når du først renoverer.

(6) Ikke vær gjerrig på stikkontakter og belysning

De aller fleste har for få stikkontakter og for lite lys på kjøkkenet, så vær raus når du planlegger dette. Hvor på kjøkkenet trenger dere belysning og hvor kommer dere til å bruke elektriske apparater?

Tenk etter om du skal sette inn belysning i åpne hyller og på andre flater enn bare under veggskapene. Det er bedre å ha en spot eller to for mye. Disse kan du lett skru av hvis det blir for lyst.

Stikkontakter og brytere er ofte ikke de vakreste detaljene på kjøkkenet, så tenk gjennom hvilken type kontakter du vil ha. I dag finnes det mange forskjellige varianter. Noen stikker ut og blir en detalj på kjøkkenet, mens andre er nøytrale.

(7) Kjøkkenøy eller ikke?

For mange står en kjøkkenøy høyt på ønskelisten når de skal renovere kjøkkenet. En kjøkkenøy gir veldig mange fordeler, som ekstra arbeidsflate, ekstra oppbevaring og en sosial plass midt på kjøkkenet. Det er likevel en del du bør tenke gjennom før du bestemmer deg. Skal det være en frittstående øy, en halvøy eller en mobil kjøkkenøy på hjul? Skal kjøkkenøya først og fremst bidra med mer arbeidsflate til matlaging, og skal den også ha plass til komfyren? I så fall må du tenke gjennom hvor du plasserer kjøkkenhetten i taket. Hvis du ikke velger en kokeplate med integrert vifte i stedet. Vurder også om det skal trekkes strøm til kjøkkenøya, slik at du kan bruke mindre kjøkkenapparater der. Og ønsker du å kunne sitte og spise der? I så fall bør benkeplaten gå litt lenger ut, slik at du kan sitte under den.

 

(8) Benkeplaten

Benkeplaten spiser gjerne en stor del av budsjettet når du renoverer kjøkkenet, og det er fort gjort å undervurdere prisen på denne posten. Avhengig av hvor stort kjøkken du har, kan prisen på benkeplaten bli veldig høy i forhold til totalsummen. Stein og kompositt er veldig trendy nå, men du kan også finne kjempefine benkeplater i laminat til en mye lavere pris.

Stein og kompositt er veldig trendy nå, men du kan også finne kjempefine benkeplater i laminat til en mye lavere pris.

Noen ting du bør ta stilling til før du velger benkeplate er:

Prisen: Vil du ha et eksklusivt materiale og er du i så fall villig til å betale litt ekstra?

Vanntetthet: Skal du felle vasken ned i benkeplaten? Hvor vanntett er materialet du ønsker?

Varmebestandighet: Skal du lage mye mat på benkeplaten? Hvor slitesterkt er materialet og tåler det varme?

Fare for flekker: Er materialet porøst og setter det seg raskt flekker på det?

Slitasje: Har du en stor familie og er dere mange som skal lage mat der og slite på overflatene?

Vedlikehold: Ønsker du en vedlikeholdsfri benkeplate til en god pris?

 

(9) Oppbevaring og innredning

Det er lett å huske å planlegge det som er synlig på kjøkkenet, men det er minst like viktig å ta seg tid til å planlegge det som ikke syns. Moderne innredningsløsninger for kjøkkenskap og -skuffer er betydelig mer praktiske enn vanlige hyller, som gjerne utgjorde kjøkkenskapinnredningen før. I moderne kjøkkenskuffer kan du oppbevare mye mer enn bestikk og redskaper.

Gå alltid ut fra dine behov. Hvis du liker å bake, bør du ha bra med oppbevaring for råvarer, bakeformer, kjøkkenmaskiner og bakeredskaper. Hvor bør dette plasseres?

Hvis du sjelden lager mat, men bruker kjøkkenet som en sosial arena der vinskapet står i sentrum, trenger du kanskje ikke like mange smarte oppbevaringsløsninger. Da kan du i stedet sette opp noen dekorative, belyste vinglassholdere.

Hvis flere av dere som bor i huset er interessert i matlaging, er benkeplaten viktigst. Glem likevel ikke å ha et lett tilgjengelig matskap og en stor og praktisk vask.

 

(10) Ta imot hjelp!

En av de vanligste feilene mange gjør, er at de planlegger og tegner kjøkkenet helt selv. Uten hjelp fra eksperter. Vi på Nordanro er eksperter på å planlegge kjøkken, utnytte arbeidsflater, sette opp budsjetter og sørge for at du som kunde får mest mulig ut av ditt kjøkken. Tar du imot eksperthjelp, unngår du gjerne dyre feil og du glemmer heller ikke detaljer som skuffeinnsats, beslag, dekkplater, gummimatter og annet tilbehør.

Hvilket kjøkken passer best for deg?

Leter du etter inspirasjon til ditt nye kjøkken? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon til kjøkken i ulike design, prisklasser og stiler og populære farger, som et minimalistisk hvitt kjøkken, landlig grått kjøkken, skandinavisk kjøkken, grønt kjøkken, bistrokjøkken eller et moderne industrielt kjøkken med kjøkkenøy.

Nye fronter til allerede eksisterende skrog

Lyst på nye kjøkkenskap, men ikke en hel kjøkkenrenovering? En rask og enkel måte å fornye kjøkkenet på er å skifte bare kjøkkenfronter. Nordanro tilbyr fronter som passer alle skapskrog.

Velg riktig kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredningen består av mange deler, alt fra håndtak til sprutbeskyttelse, oppvaskkum og blandebatteri. Og innsiden av kjøkkenskap og -skuffer er minst like viktig. For deg som elsker å organisere og optimalisere skap og skuffer, er denne delen av kjøkkenplanlegging rene drømmen!