Pusse opp vaskerommet? Her får du sju praktiske tips

Beregnet lesetid: 6 minutter

Et praktisk vaskerom gjør hverdagen enklere og hyggeligere. Sørg for smarte løsninger og planlegg oppussingen nøye.

Når du skal pusse opp vaskerommet, har du mye å tjene på å planlegge godt før du setter i gang. Dels for å holde styr på pengene, men også for å få en god arbeidsflyt. En god steg-for-steg-guide til oppussing av vaskerom er en god start.

Aller først bør du tenke gjennom hvordan vaskerommet ditt best kan tjene familiens behov.

Er familien stor, slik at dere trenger et tøysorteringssystem?

Vurder også gjerne vaskerommets potensiale ikke bare som et sted å vaske klær, men som et fleksibelt rom som kan tilpasses flere av familiens behov.

Her er sju ting du bør tenke på når du pusser opp vaskerommet:  

Tvättstuga, mörka luckor, integrerade vitvaror, Nordanro
Ved å heve vaskemaskin og tørketrommel gjør du arbeidsplassen din mer ergonomisk.

1. Sett opp et budsjett for oppussingen

Når du har fått et klart bilde av behovene dine, er det på tide å sette opp et budsjett.

Vær realistisk og tenk på både de store investeringene, som maskiner og innebygd oppbevaring. Ta også med små detaljer som kroker, kurver og dekor.

Underveis er det viktig å prioritere og sammenligne priser. Lag en liste over hva som er viktigst for deg og sjekk prisen hos ulike leverandører.

Tvättstuga, utdragbar lådförvaring, Nordanro
Husk at kvalitetsmaskiner og slitesterke materialer kan bety en større investering i utgangspunktet, men at det likevel kan lønne seg i det lange løp.

2. Tenk på arbeidsflyten

Noe av det viktigste du tenker gjennom når du skal pusse opp vaskerommet, er å skape en god arbeidsflyt. Akkurat som på kjøkkenet, der en godt planlagt arbeidstrekant kan gjøre matlagingen mer effektiv og fornøyelig, kan en gjennomtenkt planløsning på vaskerommet gjøre prosessen mer effektiv. Ta utgangspunktet i de disse tre hovedstasjonene:

Vaskestasjonen: Det er her det hele starter. Plasser skittentøy, sorteringskurver og vaskemaskinen tett sammen for å minimere arbeidet. Hvis du har plass, bør du ha en benk eller et bord der du kan sortere og behandle flekker på klær før vask.  

TørkestasjonenEtter vask må klærne tørkes. Hvis du bruker en tørketrommel, bør du plassere den i nærheten av vaskemaskinen. Hvis du foretrekker å lufttørke plaggene dine, sørg for å ha et tørkestativ eller tørkeskap innen rekkevidde. Da blir det færre lange, tunge løft av våte klær.  

Oppbevaring og bretteområdeTil slutt må det rene tøyet brettes og oppbevares. Plasser en romslig arbeidsflate for bretting i nærheten av tørkestasjonen. Sørg for at du har nok oppbevaringsplass til rene klær, håndklær og laken, samt til vaskemidler og annet tilbehør.  

 

3. Sørg for nok og god oppbevaringsplass

Oppbevaring i vaskerommet er avgjørende både for funksjonalitet og estetikk. Tenk gjennom hvordan du sorterer tøyet ditt. Kanskje du trenger separate, lett tilgjengelige kurver for forskjellige vaskekategorier eller farger? Har du mange delikate plagg som krever håndvask eller spesiell pleie? I så fall er det smart å planlegge en dedikert hånedvaskstasjon og oppbevaring til dette.

Tvättstuga Nordanro inspiration
Oppbevaring i vaskerommet er avgjørende både for funksjonalitet og estetikk. Tenk gjennom hvordan du sorterer tøyet ditt. Kanskje du trenger separate, lett tilgjengelige kurver for forskjellige vaskekategorier eller farger? Har du mange delikate plagg som krever håndvask eller spesiell pleie? I så fall er det smart å planlegge en dedikert hånedvaskstasjon og oppbevaring til dette. Skap et rent og oversiktlig miljø der alt har sin plass. Store, tydelig merkede skap kan være perfekte for å skjule vaskemidler og tøymykner. Kanskje kan du også få plass til vaskeutstyret? Har du lite vaskerom er smart planlegging enda viktigere. Bruk veggflater til hyller og tørkestativ, velg møbler som har flere funksjoner og organiser med kurver og skuffer. Lyse farger og god belysning skaper en hyggelig atmosfære.

4. Tenk ergonomi

Ergonomi i vaskerommet er viktig for at du skal få et godt arbeidsmiljø. Plasser maskiner og arbeidsbenker slik at du unngår unødvendig mye bøying og strekking. Du kan for eksempel heve vaskemaskin og tørketrommel på en sokkel, og hvis plassen tillater det, kan du vurdere en arbeidsbenk i behagelig høyde der du kan sortere og brette klær.

5. Velg smarte maskiner

Moderne vaskemaskiner og tørketromler er utstyrt med smarte funksjoner som lar deg kontrollere og overvåke maskinene fra smarttelefonen. Da kan du starte klesvasken når du forlater kontoret og planlegge når du vil at den skal være klar eller tørr. Integrering av disse smarte apparatene i hjemmenettverket ditt gjør det mulig å få sanntidsoppdateringer om statusen til klesvasken og påminnelse om når det er på tide å flytte tøyet videre til tørketrommelen. Husk å sjekke om du har wifi på vaskerommet.

6. Planlegg med tanke på vedlikehold

Velg materialer og overflater som er enkle å rengjøre og som tåler fuktighet. Keramiske fliser eller vannfast maling er gode valg. Det optimale med tanke på oppbevaringsløsninger, er å holde gulvflaten fri for rot. Dette gjør rengjøringen enklere. Sørg for å plassere maskinene slik at du får enkel tilgang når du skal gjøre rent under og bak disse. Ved å prioritere vedlikeholdsvennlige designvalg, sikrer du at vaskerommet blir praktisk over tid.

Stort vaskerom? Et tips er å bruke rommet til noe mer enn vaskerom. Bruk fantasien og finn ut hva som passer best for deg.

7. Pusse opp selv eller få hjelp?

Noen ting kan du gjøre selv når du pusser opp et vaskerom. Du kan for eksempel sette opp hyller og benker, men husk at vaskerommet er klassifisert som våtrom. Det er derfor spesielle regler som skal hindre fuktskader. Et vanntett lag på gulvet med folder langs veggen er et must i henhold til reglementet, og selv om eksisterende metoder ofte kan brukes ved oppussing, er det viktig å sette seg inn i konkrete regler. For å sikre at alt gjøres riktig, anbefales det å få hjelp av kvalifisert ekspert med erfaring fra våtromsrenovering.